Choď na obsah Choď na menu
 


Životopisy

Príspevky

Ho Chi Minh

4. 2. 2008

| Komentáre: 0

| Rubrika: Životopisy

Obrázok

 

Nikola Tesla

13. 1. 2008

| Komentáre: 0

| Rubrika: Životopisy

Obrázok Nikola Tesla (* 10. júl 1856, Smiljan, Rakúsko-Uhorsko (dnes Chorvátsko) – † 7. január 1943, New York) bol americký fyzik srbského pôvodu, vynálezca a konštruktér elektrických strojov a prístrojov. Na jeho počesť je pomenovaná jednotka merania magnetickej indukcie – tesla (T). Známy je tiež vďaka svojim príspevkom k fyzike elektriny a magnetizmu koncom 19. a začiatkom 20. storočia. Jeho patenty a teoretická práca formovali základ moderných systémov na striedavý prúd (elektrická energia), vrátane polyfázových energeticko-distribučných systémov a motorov na striedavý prúd, ktoré umožnili začiatok etapy zvanej Druhá priemyselná revolúcia.

 

Ted Bundy

13. 1. 2008

| Komentáre: 0

| Rubrika: Životopisy

Obrázok Theodore Robert 'Ted' Bundy (*24.11.1946 - † 24.1.1989) bol americký sériový vrah a násilník, ktorý znásilnil a vraždil mnoho mladých žien v Spojených štátoch v rokoch 1974 až 1978. Po vyše desať rokoch popierania sa Bundy priznal k 30 vraždám, aj keď skutočné číslo obetí je neznáme. Bundy je často považovaný za typického sériového vraha, bol popisovaný ako pôvabný a vzdelaný mladý muž. Väčšinou vraždil a znásilňoval mladé dievčatá a obťažoval svoje obete aj posmrtne.

 

Pythagoras

13. 1. 2008

| Komentáre: 0

| Rubrika: Životopisy

Obrázok

Pytagoras alebo Pythagoras zo Samosu (asi 580 pred Kr. - asi 572 pred Kr. až 496 pred Kr.) bol starogrécky filozof, náboženskomorálny reformátor, matematik, astronóm, akustik. V juhotalianskom meste Krotón založil vlastnú školu, ktorá bola zároveň aj náboženským spolkom.Podstatou všetkého je podľa Pytagora číslo. Číslo je princíp, ktorý dáva veciam určitosť, jasnosť, poznateľnosť. Čísla sú aj symbolom etickych hodnôt a vzťahu medzi ľuďmi.Pytagoras pochádzal z ostrova Samos. Emigroval odtiaľ údajne na znak protestu proti Polykarpovej tyranii. Precestoval Egypt aj Perziu a zoznámil sa s náboženstvom tamojších národov i s výsledkami ich vedeckého skúmania a pozorovania.

 

Aristoteles

13. 1. 2008

| Komentáre: 0

| Rubrika: Životopisy

Obrázok Aristoteles  (* 384 pred Kr., Stageira – † 322 pred Kr., Chalkis) bol starogrécky filozof a encyklopedický vedec (polyhistor), najväčší filozof staroveku, zakladateľ logiky a mnohých ďalších špeciálnovedných odvetví ( psychológie, zoológie, meteorológie atď.) Pôvodne člen Starej Akadémie. V stredoveku Aristotela nazývali jednoducho „Filozof“. Jadrom Aristotelovej filozofie je ontológia, ktorú nazýva „prvá filozofia“ a ktorú vytvoril kritickým pretvorením Platónovej teórie ideí. Po Platónovej smrti založil vlastnú školu Lykeion, v ktorej sa v niektorých smeroch od Platóna značne vzdialil. Jeho žiaci pôsobiaci v tejto škole sa nazývali peripatetici.